"Punaviini voi olla väriltään sinipunaista tai rusehtavaa, tai mitä tahansa siltä väliltä. Viinin tuoksu voi kertoa saman tai erilaisen tarinan kuin makukin ja maku voi olla pitkä ja monikerroksinen tai lyhyt ja toteava. Mikä ehtymättömien mahdollisuuksien maailma. Eikä vielä ole sanottu sanaakaan pullojen muodoista ja väreistä tai etikettien vihjailevista ornamenteista, sanojen sisällöstä eikä typografiasta."





Vain paatunut ihminen voi astua Alkoon ja suunnata silmät ummessa hyllylle, jossa oman totutun pullon kaula odottaa lämmintä kättä. Itsepalveluaatteen siunauksellisuus tulvahtaa vastaan, kun jalat vievät pitkin hyllyrivejä silmien hivellessä nesteestä raskaina olevien pullottarien kylkiä.
Olkoon meillä siis jatkuvasti laajentuva valikoima punaisia jalojuomia maailman kaikista viinimaista, jottemme joutuisi kärsimään itse viinintuottajamaissa tavallisesta maantieteellisestä rajoittuneisuudesta...

viini, lyhty ja varpaat tummassa illassa
...vaan meillä olisi monipuolisesti antoisia hetkiä.



Ennen kuin Internet kehittyy välittämään maut ja tuoksut, puhukaamme viineistä nöyrän vaatimattomasti, vihjaten. Pois jääkööt maalailevat adjektiivitkin. Kokeilunhaluisen makunystyrät kyllä kertovat sen ainoan ja oman totuuden. Siis muutama lempimerkki vain mainittakoon. Raharikkaiden mielitietyt saavat tilaa jonkun muun sivuilla.





Argentiina · Australia · Brasilia · Bulgaria · Chile · Espanja · Etelä-Afrikka · Italia · Kreikka · Portugali · Ranska · Romania · Unkari · Yhdysvallat

Jos etsit tiettyä viiniä, muista, että selaimessasi on "Find" -komento. Löydät sen "Edit" - valikosta. Onnellista metsästystä.



Uskon, että löydät tältä sivulta paljon huomionarvoisia viinejä, vaikka sivun päivittäminen onkin jäänyt vielä rakkaamman viinisivuni jalkoihin.
Uusimmat viiniseikkailuni löydät allaolevasta linkistä!
Viikon viini



Argentiina
Merkinnät 1996

Flichman Syrah 1992
Mendozan sydänalue - Barrancas - on kypsyttänyt tämän villioriin, jonka laukka vie pitkälle ja moniin suuntiin. Tämä tanniinipotkuja jakeleva viini sopii voimakkaammankin ruoan seuralaiseksi. Viikon viini 40/96.
Trapiche 1994
Samoin Mendozasta tulee tämä nuorta voimaa uhoava punaviini. Viikon viinin 44/96 voittajaparin urospuoli.
Caballero de la Cepa 1992
Argentiinaan sopivasti taas hevosaihe - nyt taitonsa ja villiytensä myös pehmeästi hallitsemaan pystyvä ratsumies. Täyteläinen ja samettinen, mutta kerroksissa myös tanniinipotkua. Voimakas tuoksu. Viikon viini 49/96.

Merkinnät 1997




Australia
Merkinnät 1996

Koonunga Hill
Tämä täyteläinen, viinin voimasta nauttivan juoma jo kerran säikäytti, kun englantilaiset huhun mukaan ostivat koko valmistuserän ja pieni Suomi jäi aivan ilman. Onneksi siitä on jo muutama vuosi.
Lindeman's BIN 45 Cabernet Sauvignon
Pehmeämpi täyteläinen vaihtoehto, jossa tammi sekoittuu hillitympänä hieman mausteiseen makunautintoon. Viikon viini 37/96.
Hardy's BANKSIDE Shiraz 1993
TÖRMÄNPUOLEN Shiraz herättää monta mukavaa ajatusta. Tuoksunsakin on kirvoittava. Täyteläistä, hieman mausteista juomaa kaipaavalle. Viikon viini 39/96.
Kalimna Shiraz Bin 28 (1993)
Valtaisaa makuvoimaa, joka hieman liiaksi jää tammisuuden kahleisiin. Viikon viinin 44/96 yhden loppukilpailuparin urospuoli. Hinnakas viini tälle listalle.
Jacobs Creek 1995 onkin sitten toista tyyppiä: kevyehkö, vielä untuvikko viini, jota hallitsee hedelmäinen tuoksu. Vuoden odotus ei liene pahasta. Viikon viini 46/96.

Merkinnät 1997
Samalta vuodelta (1995) löytyy kuitenkin ikäisekseen yllättävän kypsän makuinen, varsin täyteläinen tammivahvennettu Yellow Label 1995.



Brasilia
Merkinnät 1996

Amazon Cabernet: Selkeä cabernet -viini, jonka etiketti on vähän koreileva, muttei aivan mahdoton. Omalla tavallaan assosioiva.

Merkinnät 1997




Bulgaria
Merkinnät 1996

Oriachovitza Merlot & Cabernet Sauvignon Reserve
Oriachovitza Cabernet Sauvignon

Bulgaria on noussut vuosien varrella Suomessa viinimaana. Alkusoiton antoi kestomerkiksi osoittautunut Sophia Cabernet Sauvignon. Ja jatkoa tuntuu seuraavan todella laadukkaasti: Prince Henrik 1991 ja hieman tamminen Saint Triffon Reserve 1992.
Balkan Crest Reserva 1990 Slivenistä laajentaa Stara Zagoran alueen hallitsemaa tarjontaa. Suositeltava keskitäyteläinen makuelämys. Viikon viini 47/96.
Merkinnät 1997




Chile
Merkinnät 1996

Santa Carolina Cabernet Sauvignon - aikanaan ihastuttavan pehmeä ja lämmöstä nauttiva viini, joka on hieman menettänyt tenhoaan.
Santa Emiliana Cabernet Sauvignon - mutkaton cabernet.
Pana Pao on saanut yllättävää suitsutusta, vaikka se lähinnä kuuluu melko mielikuvituksettomiin makumaailmoihin.
Selkeä perusviini, Gato Negro, jonka hintakin on asettunut viimeaikoina kohdalleen.
Varmasti jatkossa aistimusvoimainen Nerudan maa tuo Suomeenkin voimallisempia herkkujaan.
Ja kohtahan noita on tullutkin: Montes 1990 täydentää oivasti valikoimia.

Merkinnät 1997
Todellista diaboliikkaa ja maukasta maisteltavaa: Casillero del Diablo 1994. Viikon viini 4/97.
Undurraga Reserva 1994 cabernet sauvignon Santa Anasta (Maipo Valley) on mitä miellyttävin kokemus: hyvin tumman punainen, varsin runsaasti tuoksuva ja voimakkaan pehmeä, keskitäyteläinen nautinto.
"Jos viinin haluat tuoretta olevan nyt, niin takuulla yllätyt!" Malbec 1996. Unohda Beaujolais Noveau't ja osta jotain parempaa. Bordeaux'n mestarit saavat kummia aikaan Chilessä.
Santa Digna 1995 Miguel Torresin hyvästä tallista - tuoreen pehmeä, hedelmäinen cabernet sauvignon. Nauttikaa nyt, jos pidätte hänenlaisistaan.
Santa Carolina 1995 Merlot & Cabernet Sauvignon: helppoa juotavaa, muttei kovin kielenkiintoinen.



Espanja
Merkinnät 1996

Penedèsin alueen Sangre de Toro on melko voimakkaasta viinistä nauttivan varma valita samoin kuin Gran Coronas 1990. Vuosikerta 1992 menestyi viikon viinin 44/96 loppumittelöissä, mutta kärsi hienoisesti ylimitoitetusta "herrasmiesmäisyydestään". Yksi kaikkein seikkaperäisimmistä takaetiketeistä (ei ehkä enää jätä juojan omille mielikuville tarpeeksi tilaa).
Uudempaa valikoimaa - aivan laadukkaasti: Gran Civet 1993. Myös Vallformosa 1989 ansaitsee hyvän maininnan.
Valdepenasin viineistä löytyy tammisen maun ystävän viiniksi Los Molinos ja muualta Espanjasta Don Hugo. Myös Aldea ja Arco Iris ovat kokeilemisen arvoisia.
Kolme uutta viiniä ansaitsee vielä maininnan: Solar de Ricot ja varsinkin Perquita ovat miellyttäviä perusviinejä, mutta erityismaininnan ansaitsee Penascal, joka tumman tammisena sopii erikoislaatuiseen pulloonsa - yleensä erikoisissa pakkauksissa tulevia viinejä on hyvä karttaa, sillä useimmiten ne osoittautuvat pettymyksiksi. Ja toinen "erikoispullo", joka myös ansaitsee positiivisen maininnan on Mósen Cleto 1990. Pullo on hilpeän mauton matkiessaan pitkän varastoinnin pölyistä ja roskaista pintaa, mutta sisältö aivan kelvollista.
RENÉ BARBIER Tinto 1992 ja vain pienessä pullossa löytynyt Montecillo 1991 ovat myös lämpimän suosittelun arvoisia.
Todella lämmin, pehmeän täyteläinen tuttavuus löytyy Raimat Tempranillo 1991 viinistä.
Kun viinin halutaan olevan nuorta ja kevyttä, mutta sisältävän mielenkiintoista makua, Viña Sayalva (1995) on hyvä valinta. Viikon viini 33/96.
Ja heti jatkoksi Marqués de Vitoria Crianza 1991, kun tempranillon maun haluaa kasvavan, muttei muodostuvan liian "raskaaksi" ennen viileämpiä aikoja, jolloin jaksaa maistella voimakkaampiakin ravintoja. Viikon viini 34/96.
Espanja jatkaa: Masia Bach Merlot 1994, täyteläinen, sopivasti tammea, joka ei peitä viinin oivia makuja. Ja taas viikon viini (35/96).
Riojasta tulee myös kullanhohtoinen, punaisena säihkyvä Bodegas Corralin Don Jacobo 1991, kypsä ja mystisiin aatoksiin lähettävä viini. Viikon viini 43/96.
Bodegas Domecq Riojasta tuottaa hienoa viinisarjaa Marques de Arienzo. Kokeiltuna on tasapainoinen, pääosin tempranillosta valmistettu Reserva 1989. Pehmeä, riittävän tanniininen, voimakas ja pitkämakuinen Viikon viini 45/96.
Riojaa upeimmasta päästä: Marques de Murrieta Reserva Especial 1989 antaa korkeaa hintaansa vastaan unohtumattoman voimakkaan tuoksu- ja makuelämyksen. Kehittynyt, punaruskea tempranillo erikoishetkiin ja riistan sekä voimakkaan lihan jaloksi seuraksi. Viikon viini 48/96.
Raimat Abadia 1992 Costers del Segrestä on Raimatin hieno tempranillon ja sauvignonin yhdistelmä. Viikon viini 50/96.
Pedro Rovira Gran Reserva 1980 Tarragonasta. Upea ja vaativa viini, myös hinnakas (?). Eräänlainen mysteerio, joka vuoden '85 versiona kuitenkin on pettymys. Viini on ihmeellistä. Viikon viini 52/96.
El Coto 1993 jätti positiivisen muistikuvan ja hintakin on suhteellisen edullinen. Varmaa Riojaa.

Merkinnät 1997
Vina Salceda. Taas Riojasta voimakkaasti tuoksuvaa ja rehevästi maistuvaa täyteläisyyttä.
Marques de Grinon 1994 Riojasta on mukava tuttavuus, joskaan ei järisyttävä. Markiisi pitää kuitenkin mukavasti seuraa :-) Viikon viini 2/97.
Cosme Palacio y Hermanos 1993 on todellinen uusi tempranillolöytö Riojasta. Bodegan nimeä kantavaa viinia kannattaa jatkossakin tarkkailla - vuodesta 1994 on kuulemma tulossa vieläkin parempi! Viikon viini 3/97.
Viña Albali Tinto Reserva 1989 Valdepeñasista. Cencibel lajikkeesta tehty ja tammitynnyreissä kypsytetty miellyttävä viini, jossa on tilanteen mukaan ryhtiä ja voimaa tai hedelmäisyyttä. Hinta/laatusuhde todella mainio.
Margués de Murrieta YGAY Reserva 1991 on tietenkin näitä mainioimpia pääosin tempranillosta valmistettuja viinejä. Jos ei olisi 1989 Reserva Especialia...



Etelä-Afrikka
Merkinnät 1996

Maa on onneksi saanut hyväksytyn kauppakumppanin maineen, sillä sen viineihin täytyy vastaisuudessa keskittyä paremmin. Libertas Cabernet Sauvignon kaiketi tuli tänne ensimmäisenä ja on pitänyt pintansa.
Mausteisen viinin ystävälle on tarjolla vanhaa uskonnollista historiaa: Huguenot Hills. Harmi vain, että vuosikerta jäi mieleen painamatta, sillä nyttemmin myynnissä on ollut melkoisen toisenlainen, lähinnä lattea versio samasta merkistä.
Buurien hienoista viineistä on hyvänä esimerkkinä Goue Vallei Pinotage 1992.
Laatua tuntuu löytyvän jatkuvasti lisää: täyteläisyyttä lähestyvä Bergenrood 1992.
Zonnenbloem Pinotage 1994. Merkintäni provosoivasti: uskaliaalle valkkaristille, joka rohkenee maistaa aitoa punaviiniä ja saa palkkionsa lopussa, kun makeus täyttää suun.

Merkinnät 1997




Italia
Merkinnät 1996

Kovin montaa sanaa en uskalla lausua Italian viineistä, etteivät tuon alueen paremmin hallitsevat ystäväni hermostuisi. Siis vain muutama koettu nimi kevyehköön viininautintoon. Bardolino Classico, Merlot del Veneto, Negarine Valpolicella Classico, Merlot del Piave, Principato Valdadige, Montepulciano d'Abruzzo, Rémole Chianti 1994, Brolio Chianti Classico. Ja viimeaikaisena helmenä tuhdimpaa sisilialaista: Cent'are, jonka etikettikin on yksi tyylikkäimpiä. Eikä mitään aprillia ole kevyehkössä Merlot di Apriliassa.
Todellinen makuviini löytyy nimellä MASI CAMPOFIORIN "ripasso" 1991. Hinta vain on siellä tämän listan äärimmäisessä päässä. Vuosikerta 1993 menestyi viikon viinin 44/96 loppukisassa.
Eikä unohtaa sovi monissa maistajaisissa hyvin menestynyttä, maukasta Cannonau di Sardegna 1990 viiniä.
Valpolicella Classico MASI 1993 tuo taas yhden lisän täyteläisiin makunautintoihin. "Se on lämmin kuin ystävän talo" (Hemingway). Suosittelen astumaan sisään ja asettumaan taloksi. Etiketin pelkistetty ilmaisu jo kertoo, että tämä viini ei tarvitse ulkoisia koristuksia. Viikon viini 38/96.
Toscanalaisen merlot'n , Mandrielle 1992, voima, pehmeys ja aistillisuus palkittiin viikon viinin 44/96 loppukilpailussa. Valitettavan hintava lumoojatar tälle listalle.

Merkinnät 1997
Terre d'Agala 1993 antaa nuuhkijalle runsaan palkinnon ja maku on tasapainoinen, täyteläinen ja pehmeä - suositeltava sisilialainen. Viikon viini 5/97.



Kreikka
Merkinnät 1996

Kreikan viineistä olisi paljon enempään, kuin mitä Alko tarjoaa. Valikoima on kummallisesti supistunut. Pois on jäänyt mm. Naoussa Boutari. Ehdokkaina ovat Cava Tsantalis, Nemea ja Limnio 1993.
Kourtakin viinitalo on kuitenkin viime aikoina rikastuttanut valikoimaa: Vin de Crete 1995 on nuoruudestaan huolimatta jo suosittelun arvoinen.
Tuotaisiinpa Suomeen myös mantereen Naoussan Gran Reserve Boutaria tai useita saarten mielenkiintoisia viinejä, joiden paikallisiin rypäleisiin perustuvaa makua on jäänyt kaipaamaan. Ja oma lukunsa olisi tietenkin Retsina, punaviininjuojan ainoa valkoviini (josta tiettävästi löytyy jopa Rosé -vaihtoehto).
Jotain uuttakin - ja samalla vanhan tutun Domaine Carrasin laatua - on tullut valikoimaan: Limnio 1993. Kreikkafaneille tervetullut valinta.

Lokakuinen (1996) matkani Kreetalle elvytti jälleen Kreikan viinien innostukseni, joka taitaa olla jotain kokonaisvaltaisempaa ja aika henkilökohtaista sorttia. Tuli valittua kolmekin viikon viiniä joita ei valitettavasti löydy Alkon valikoimista. Alkuruokaviiniksi Calliga Rubis (Viikon viini 41/96) ja bääbääpääaterialle Grand Reserve Naoussa 1989 (Viikon viini 42/96).

Merkinnät 1997
Kevyelle lihalle Cavino Atelier 1992, jonka modernin tyylikäs ulkomuoto (ja makukin) ylittää ns. taideviinien tason. Kreikan viinien uudistumisesta ja pyrkimyksestä vientikelpoisuuteen kertoo myös rypälelaji: cabernet sauvignon (Viikon viini 1/97).



Portugali
Merkinnät 1996

Portugalin viineihin liittää usein mielikuvan voimakkaasta viininmausta. Oivallinen esimerkki oli Bairrada Reserva 1980, mutta nyt sitä ei enää voi suositella, sillä joko 16. ikävuosi on ollut liikaa tai viinin varastoinnissa on tapahtunut virhe. Nuorempi polvi samalta alueelta kuitenkin jatkaa maineikkaita perinteitä: Carvalho, Ribero & Ferreiran Bairrada on täyteläisempi kuin Alianca Reserva 1991. Aliancan vuosikerrasta 1992 olen merkinnyt: voimakas, ei tammea, kovahko, melko tanniininen - siis raskaan ruoan sulattelija.

Merkinnät 1997
Aliancan vuosikerta 1994 jatkaa hyvää voimakasta rataa. "Tilanteisiin, joissa tarvitaan rohkeutta!" Viikon viini 5/97.
Portugalin suosikiksi nousee kuitenkin Foral Douro Garrafeira 1990.
Pelkistetympi vaihtoehto on hauskanmuotoisessa, pitkässä pullossa tuleva Charamba, jonka olemus ei ole aivan nimen herättämien ajatusten mukainen.



Ranska
Merkinnät 1997

Aloitus tästä maasta tuntuu hyvältä: Domaine de l'Esclade 1994. Bordeaux'in Château Carsin'in australiaisvahvistuksella tuotettu cabernet sauvignon, merlot & sauvignon franc -yhdistelmä. Hinta/laatusuhde aivan mahtava. Mitähän vielä pystyvät jatkossa tekemään. Viikon viini 6/97.



Romania
Merkinnät 1996

Maasta voi odottaa jatkossa Bulgarian tapaista nousevaa tuottajaa. Nyt rustiikilla nimellään vetoaa melko täyteläinen Romanian Country Wine.

Merkinnät 1997



Unkari
Merkinnät 1996

Egri Bikavèr tietenkin tunnetaan, mutta siitä kannattaa kokea alkuperäinen Hungarovinin pullote. Oma kokemuksensa on tanniininen György-Villa Collection Villànyi Merlot 1992.

Merkinnät 1997
St. Stephan's Crown 1994, Egrin cabernet sauvignon. Puhdas tuontiyritys Marlilta, muttei omaa kovin persoonallista luonnetta.


Yhdysvallat
Merkinnät 1996

Meillä vielä suppeahkosta valikoimasta Coastal Ridge on ollut (harvoista kokeilluista) aivan positiivinen. Vielä täyteläisemmän elämyksen antaa Butterfly Ridge.
Ja kun kokeilla jaksaa löytää uutta: Monterey Classic Red 1993. Keskitäyteläinen, hieman kova, mutta mielenkiintoinen. Viikon viini 36/96.

Merkinnät 1997



Argentiina · Australia · Brasilia · Bulgaria · Chile · Espanja · Etelä-Afrikka · Italia · Kreikka · Portugali · Ranska · Romania · Unkari · Yhdysvallat





Viikon punaviini Top 10% Award by Robin Garr's



Kerro minulle omista punaviinisuosikeistasi tai kommentoi sivulla esitettyjä juomia. Viestisi lähtee tästä.



Etusivulle
Huonot harrastukset: Digitaaliholismi · Duuni
Hyvät harrastukset: Kotiviini ja kotona maustetut viinat · Mäyräkoirat