Viikon punaviinin logo Viikko 6, 1997 (suositus 600x800 & 24bit)
Kuvat ja teksti Hannu Lehmusvuori

Chateau Carsin flying from France with Finnish-Australian wings

Domaine de l'Esclade 1994
Chateâu Carsin
Bordeaux, Ranska
56,60 mk

Haluaisin ottaa hatun (jos minulla sellainen olisi) pois päästani ja kumartaa lievästi etelä-lounaaseen ja pysytellä kunnoittavan ajan tuossa asennossa! - Onneksi viini tuottaa useinkin samanlaisia tuntemuksia, mutta nyt on kyse sekä nautinnollisen viinin herkistämästä mielestä että henkilökohtaisesti merkittävästä asiasta.
Monien vaikeuksien ja lukuisten pettymysten kautta olen vihdoin siemaillut ranskalaista, tähän kohtuulliseen hintaluokkaan kuuluvaa viiniä, josta kitapurjeeni vieläkin väpättää. - Raakalaismaista puhetta, tuumaa moni, mutta minä en juokaan heidän makunystyröillään.
Jos olisin Allahin lapsia ja vasta taivaassa saisin vihdoin vapaasti nuuhkia ja siemailla käärmeen lailla longertelevien rypäleköynnösten tuotoksia, sikäläinen veräjänvartija ei ehkä suuressa asiantuntemuksessaan minua noitten juomien äärelle edes päästäisi, vaan paiskaisi eteeni metri metriltä kasvavan pinon jo kellastuneita arkkeja, joiden ylälaidassa aina toistuisi sana Chateâu.

Kun vielä ei aivan tarvitse kolkutella noita portteja, totean tyytyväisenä Chateâu Carsin'in rohkeuden tuottaneen oivaa hedelmää. Panna nyt vanhalla Bordeuax'n ydinalueella oleva viinitila täysin uusiksi ja ryhtyä tuottamaan viiniä uuden maailman tapaan. Hullunrohkeilla ajatuksilla pääsee sittenkin pitkälle!

Vaikkei Domaine de l'Esclade 1994 ehkä vielä "avaa taivaan portteja" kompleksisuuden ja monikerroksisuuden osalta, siinä erottuu rakenne, jonka potentiaalisuuden huomaa heti. Mausteisuutta, tammen sävyjä ja riittäviä tanniineja löytyy pitämään viini hyvässä vireessä ja elävänä valmistajien lupaamat 3-4 vuotta. Minusta viinistä myös tällä hetkellä välittyvä virkeys ja samanaikainen tasapainoisuus tuntuvat hyvin, hyvin nautittavilta. Haluttaisi sanoa, että Carsin'illa on löydetty viinityyppi, joka puhuttelee, joten sanon sen.

Viininvalmistuksessa asiantuntemus, laatu- ja päämäärätietoisuus ja lähes urheiluhenkinen rakkaus viiniä kohtaan on ilmeisesti hyvä yhdistelmä. Käytännössä Carsin'illa yhdistelmän muodostaa Ranskaa ajatellen mitä omalaatuisin kokoonpano: suomalainen omistus, australialainen viinimestari ja paikallinen huolenpito viinitarhasta ja -kellareista. Ovatkohan ajat muuttumassa?
Jos ylläoleva herättää kysymyksen patrioottisesta nepotismista, voin vain sanoa, etten ole australialainen ja että jokaisen tulisi antaa omien makunystyröidensä päättää. Corkfingers
P.S. Château Carsin'in webbisivu on yksi tyylikkäimmistä ja ainakin seikkaperäisimmistä viinitilan internet -esittelyistä, minkä tiedän. Tilan nuoruus uudessa komennossa ja etsikkoasema viinintuottajana antaa tietenkin aihetta avoimeen viestintään - eikä sen soisi loppuvan vaikka suureksi ja vanhaksikin kasvettaisiin. Suosittelen painamaan hiiren vasemmanpuoleista näppäintä tässä.

Domaine de l'Esclade 1994

Seuraava
viikko
Edellinen
viikko
Kaikki
viini-
viikot