Viikon punaviini Viikko 1, 1997 İHannu Lehmusvuori

Atelier CAVINO Atelier Cabernet Sauvignon 1992
Peloponnesos, Kreikka
2100 drakmaa = 42 mk

Suomessa ja varmaan muuallakin maailmassa on alkanut ilmestyä ns. taideviinejä. Vuosittain joku tunnettu kuvataiteilija saa luoda etiketin (tavallisesti ranskalaiseen) viinipulloon. Kaikki muu onkin yleensä ollut aika tavanomaista: perinteinen pullomuoto, jossa ei muotoilijan kädenjälkeä näe, ja perinteinen viini - joskus laadukkaampi, joskus ei. Oivallusta asiassa on sen verran kuitenkin, että on tiedostettu (uudelleen ?) estetiikka osaksi dionyysoksen kulttuuria ja viinistä nauttimista. Lisäksi tulee viinille yleensäkin sopivasti lisää palstamillejä, mikä ei ole mitenkään pahasta.

Cavinon Atelier muistuttaa taideviiniä hieman toisella tavalla. Ei (tiettävästi) vuosittain vaihtuvaa etikettiä, vaan kokonaisuuden silmäniloa: muodon ja värityksen harmoniaa tummassa pullossa ja etiketin pienessä rusehtavasävyisessä akvarellissa. Vaikea kuvitella, että tämän viinin voisi tuoda pöytään ilman mitään kommenttia seurueelta.

Edessä on siis pullo, joka kertoo (myös rypäleellään) Kreikan viinien uudenaikaistumisesta. Miellyttävä, joskin melko hento, tuoksu ja selkeä punainen väri antavat odottaa puhdasta viininautintoa. Maussa on lievää kovuutta ja rypäle hallitsee. Hillitysti keskitäyteläinen viini, jossa ei tunnista tammivahvennusta. Vaalean lihan kuulas seuralainen. Corkfingers

Seuraava
viikko
Edellinen
viikko
Kaikki
viini-
viikot