Viikon punaviinin logo Viikko 3, 1997 (suositus 600x800 & 24bit)
Kuvat ja teksti Hannu Lehmusvuori

Cosmos in a Maelstroem

Cosme Palacio y Hermanos Cosme Palacio y Hermanos 1993
Bodegas Palacio
Rioja, Espanja
70,20 mk

Riojan alueen erityistaito on tuottaa runsasmakuisia ja -tuoksuisia punaviinejä. Tämänkertainen viikon viini on siitä hyvänä esimerkkinä. Sille ei ole turhaan annettu bodegan yli sata vuotta sitten perustaneen Cosme Palacion nimikkoviinin asemaa.

Viini on valmistettu tarkoin valituista, Laguardian rinteillä kasvatetuista tempranillo rypäleistä. Parhaat viinit on yhdistetty, joten tuloksena on rioja "cuvée", tarkkaan harkittu yhdistelmä.
Perusväriltään voimakkaan sinipunaisena myyntiin tullut viini on vuosissa laskettuna vieläkin nuori. Pullon avaaminen tuottaa kuitenkin heti lupauksen ikää runsaammasta kokemuksesta. Kypsymistäkin on jo tapahtunut: väri on muuttunut selkeämmin tumman punaiseksi. Tuoksu on voimakas - sellainen, jota kutsun pimeäksi, ja joka vie syvälle. Nuuhkiminen ja aromien kerääminen tuottaa suurta nautintoa.
Viinin maku on lähempänä täyteläistä kuin keskitäyteläistä. Siinä on pehmeyttä ja rehevää runsautta. Maun pituudessa ei ole mitään valittamista. Loppupuoleen nousee tanniinista voimaa.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että käsissä on viini, joka jatkaa kehittymistään terveesti ja pitkään. Samalla Cosme Palacion viini on mielestäni jo nykyisellään niin runsasarominen nautinto, että pelkkä varastointi tuntuisi kieltäymykseltä. Corkfingers


P.S. Jos tiedät tai arvaat, millaisesta kuvasta ylin Cosme Palacion viiniä pyörittävä kurimus on tehty, kerro se sähköpostitse. Ensimmäiselle oikeaan osuneelle lupaan lähettää pullon Palacion juomaa.

Seuraava
viikko
Edellinen
viikko
Kaikki
viini-
viikot